Bunzlau (Pools aardewerk)

  • Handgemaakt en -geschilderd

  • Aardewerk uit Boleslawiec (Polen)

  • Unieke decoraties, kleuren en vormen

  • Ook bekend als Bunzlau

Geschiedenis

Het Boleslawiec keramiek wordt al vele eeuwen vervaardigd uit natuurlijke klei, die wordt gevonden in de beddingen van de rivieren de Bobr en Kwisa. De traditie van het maken van aardewerk in de regio Boleslawiec gaat terug tot de 16e eeuw. In die tijd waren er pottenbakkersgilden in Boleslawiec die verschillende producten maakten, zoals potten, kannen, schalen, borden en beeldjes bedekt met gekleurde glazuren, en vaak hadden de schalen rijke artistieke versieringen. Aan het einde van de 18e eeuw stond het in Boleslawiec gemaakte aardewerk in heel Europa niet alleen bekend om zijn unieke ontwerpen, maar ook om zijn duurzaamheid en functionaliteit. Door de jaren geen is men gaan experimenteren met gekleurd glazuur en sponstechnieken. Dit heeft uiteindelijk geleidt tot het rijk versierde aardewerk dat we nu kennen.

Productieproces

De producten worden gevormd door de klei in gipsen mallen te gieten of door middel van met de hand aangedreven of mechanische pottenbakkerswielen. Daarna worden de items vervolgens gepolijst. Mokken en kopjes worden voorzien van handvatten. Eenmaal droog, wordt het servies voor het eerst in een oven gebakken op 1500 graden Celsius. Na het bakken worden de gebakken producten koekjes genoemd. Na de eerste keer bakken zijn de koekjes klaar om geverfd te worden. Traditionele patronen worden meestal geschilderd met stempels in eenvoudige geometrische patronen zoals pauwenogen of stippen. De meest ingewikkelde patronen worden gemaakt door de meest ervaren en bekwame ambachtslieden met behulp van een combinatie van stempels en penselen of alleen penselen. De volgende stap is beglazing. Ruwe glazuur heeft de vorm van een witte vloeistof, bedekt de beschilderde koekjes volledig en de decoratie is onzichtbaar onder de glazuur. Geverfde en geglazuurde koekjes worden vervolgens gebakken in speciaal gebouwde ovens, ze bereiken gedurende ongeveer vijftien uur zeer hoge temperaturen boven 2200 graden Celsius. Tijdens deze laatste fase bindt de verf zich met het koekje en veranderen de kleuren van dof en melkachtig naar glanzend en levendig. Het glazuur wordt helder en verandert in een glasachtige substantie die zich bindt aan het oppervlak van het koekje en een laag wordt die zowel het aardewerk als de decoraties beschermt tegen beschadiging. Bij die temperatuur wordt het koekje steengoed en verandert het van breekbaar en zacht in duurzaam en hard als steen

Producten

Borden, mokken, theepotten, (oven)schalen en nog veel meer, Pools servies komt in alle soorten en maten. We hebben vele producten in het assortiment en voegen steeds nieuwe producten toe. We verkopen alleen Pools servies van kwaliteitsgraad 1.

Patronen

Pools servies (Bunzlau) wordt gemaakt in honderden verschillende patronen, in vele kleuren. Elke fabriek in en rond Boleslawiec heeft zijn eigen patronen. De basiskleur die veel wordt verwerkt in de verschillende patronen is Kobaltblauw, die de kenmerkende blauwe kleur geeft aan het Poolse servies. Wij hebben een selectie gemaakt uit de vele patronen die er zijn. In de toekomst zullen we steeds weer nieuwe patronen selecteren.

Bunzlau van Pakhuys27

Bij Pakhuys27 koop je de hoogste kwaliteit Bunzlau aardewerk van de grootste en oudste fabriek van Pools aardewerk in Boleslawiec: Zaklady Ceramiczne Boleslawiec. Wij importeren het aardewerk zelf uit Polen en kunnen de producten daarom extra scherp aanbieden.